Медицинский центр Мавекс Медицина

Направления

Статьи

Интересные новости

Все интересные новости

Чи допомагають кульки для жінок?

«Після народження дитини почала страждати на опущення органів малого тазу. Чула про застосування спеціальних кульок, які тренують м’язи. Наскільки вони ефективні й чи справді допомагають усунути цю проблему? Як правильно їх застосовувати?» Людмила Н., м. Чернівці.  

За порадою ми звернулися до Тетяни ЛАВРЕНЧУК, акушер-гінеколога жіночої консультації №2 та Медичного центру «Мавекс-медицина».

«Опущення після пологів – нормальний фізіологічний процес»

– При порушенні функцій м’язів тазового дна у вигляді нетримання сечі та опущенні органів малого тазу використовують спеціальні кульки-песарії (колпексини). Вони призначені для профілактичного, консервативного лікування випадіння органів малого тазу, для підсилення тренування м’язового дна, – пояснює Тетяна Олександрівна. – Найчастіше такого лікування потребують жінки у післяпологовий період, адже після народження дитини у них, як правило, спостерігається опущення першого ступеня. Це нормальний фізіологічний процес. До того ж, під час вагітності часто жінки потерпають від проблем шлунково-кишкового тракту у вигляді закрепів, внаслідок яких виникає опущення стінок вагіни.

Під час раннього післяпологового періоду доцільно користуватися колпексинами, щоби повернути м’язи у попередню форму, зміцнити їх.
За словами лікаря, кульки дуже прості у застосуванні, адже жінка самостійно, без сторонньої допомоги може їх використовувати. Колпексин вводять так само, як тампон, рукою або за допомогою аплікатора.

Однак для того, щоби підібрати необхідний розмір кульки й з’ясувати, чи насправді вона вам потрібна, необхідно звернутися до лікаря-гінеколога, який повинен впевнитися, що у пацієнтки немає протипоказів (інфекція, розриви слизової оболонки, маткова кровотеча, порушення менструального циклу, нещодавно перенесені хірургічні втручання у ділянці піхви, запалення, пухлини, вагітність, використання внутрішноьоматкового контрацептиву під час статевого акту тощо).

Жінка не повинна відчувати дискомфорт
Колпексин бажано носити щодня по 12 годин. Після носіння кульку виймають, миють туалетним непарфумованим милом у теплій воді, витирають неабразивним рушником і зберігають у спеціальному футлярі. Якщо пломба на кульці пошкоджена, її не можна використовувати. Поверхня песарію має бути гладкою та без тріщин, а тасьма – надійно прикріплена до нього.

Кульку можна носити тривалий час, однак варто слідкувати за динамікою її впливу. У жодному разі під час носіння песарію пацієнтка не повинна відчувати дискомфорт. Деякі жінки можуть потребувати періодичної зміни розміру кульки під час лікування, зважаючи на збільшення сили м’язів піхви й тазового дна. Така реакція – індивідуальна в кожної пацієнтки, тому під час лікування варто консультуватися з лікарем.

За словами Тетяни Олександрівни, пацієнтки повинні обов’язково повідомити гінеколога у разі будь-яких змін кольору, кількості, запаху, консистенції виділень із піхви.

– Для кращого ефекту під час носіння кульки раджу жінкам робити спеціальні вправи (вправи Кегеля, – ред.) для зміцнення м’язів тазового дна, – каже Тетяна Лавренчук. – За правильно підібраної кульки та щоденного виконання вправ пацієнтки зможуть зміцнити м’язи й значно покращити якість свого життя. (Л. Токарюк)

Довідка

Кульки є п’яти розмірів (від 32 до 44 мм у діаметрі). Вони виготовлені зі штучного полімерного матеріалу, який має медичне призначення і не викликає жодних алергічних виявів. Колпексин має сферичну форму і прикріплену тасьму із плетеного нейлону.