Медицинский центр Мавекс Медицина

Напрямки

Статті

Цікаві новини

Всі цікаві новини

Гінекологічний огляд

АВТОР: Севостьянова Оксана Сергіївна

Кожна жінка повинна відвідувати гінеколога як мінімум 1 раз на рік, при цьому наявність скарг не обов'язкова. Профілактичний огляд гінеколога часто допомагає усунути захворювання, що вже розвиваються, а своєчасна консультація гінеколога може значною мірою супроводжуватись правильно вибраному режиму гігієни і догляду за статевими органами і організмом жінки в цілому.

Візит до гінеколога вважається багатьма жінками малоприємним явищем, проте його обов'язковість і періодичність змушує пацієнток долати психологічний бар'єр з метою відновлення або поліпшення жіночого здоров'я. У нашому медичному центрі гінекологічний огляд не стає справжнім випробуванням для пацієнток. Лікарі-гінекологи і лікары-акушери дбайливо відносяться до кожної клієнтки, створюючи комфортну і невимушену атмосферу, в якій жінка може розслабитися, заспокоїтися і не переживати під час всього процесу гінекологічного огляду. Всі процедури проходят в спеціально обладнаних кабінетах, з використанням стерильних інструментів.

Гінекологічний огляд: початок

- Візит до гінеколога починається у Вас удома. Необхідно випорожнити сечовий міхур і кишківник. Інакше, проведення гінекологічного огляду, особливо пальпації (дослідження стану внутрішніх органів через шкіру руками), для лікаря буде утруднено. Безпосередньо перед оглядом гінеколога сходіть ще раз в дамську кімнату, щоб випорожнити сечовий міхур

- З домашніх процедур перед візитом до гінеколога необхідно провести гігієнічні процедури. Увага! Спринцювання перед гінекологічним оглядом категорично забороняється. Абсолютно чиста поверхня статевих органів позбавить лікаря можливості оцінити вагінальні виділення, узяти мазок.

Профілактичний огляд - лише одна з причин, по якій ти повинна піти до лікаря.

До лікаря необхідно звернутися і в наступних випадках:

  • Якщо до 16 років в тебе не почалися менструації.
  • Якщо твоя мати під час вагітності приймала заборонені зараз ліки діетілстілбестрол,що використовувався раніше для запобігання передчасних пологів. Виявилося, що у дочок жінок, що приймали діетілстілбестрол, підвищується ризик захворіти раком матки і шийки матки.
  • Якщо у тебе дуже болючі менструації.
  • Якщо дуже рясні менструації, або вони тривають більше десяти днів, або у тебе була вагинальна кровотеча в інший час.Якщо ти відчуваєш печію, зуд або у тебе незвичайні виділення.
  • Якщо тобі боляче під час статевого акту, особливо якщо одночасно у тебе симптоми простудного захворювання.
  • Якщо ти ведеш статеве життя і у тебе не було чергової менструації.
  • Якщо ти утримуєшся від сексу, і у тебе не було трьох і більше  менструацій. Якщо ти відчуваєш кожного разу печію при сечовипусканні.

Відвідування лікаря акушера-гінеколога завжди починаються з бесіди і опитування пацієнтки. Тому жінці краще вибрати лікаря, з яким вона не буде соромитись обговорювати інтимні питання, що стосуються статевого життя, контрацепції і вагітності. Вся інформація, сказана вами, конфіденційна, доктор обговорить з вами ваші проблеми і збереже все в таємниці.

Про що запитає доктор:

 

  • У якому віці почалися менструації, наскільки вони регулярні, рясні, болісні.
  • Якщо характер циклу змінився, що цьому передувало (вагітність, пологи, зміна роботи...). 
  • Лікар поцікавиться інтимними подробицями статевого життя: це не дозвільна цікавість - такі відомості допоможуть створити повнішу і об'єктивнішу картину стану твого здоров'я.
  • Які загальні захворювання у тебе були. Деякі інфекційні хвороби, перенесені в дитинстві, можуть позначитися негативно на функції статевих органів і стані надалі. 
  • Які ліки вживаєш. Психотропні препарати впливають на ендокринну систему і можуть викликати відсутність місячних. Порушують цикл і глюкокортикоїдні гормони, які призначають при захворюваннях нирок і бронхіальноій астмі.

Опитування починається із з'ясування причин, які стали причиною звернення жінки до гінеколога. Після лікар запитує про менструальну функцію: про вік, в якому була перша менструація, регулярність і тривалість циклу, тривалість і об'єм менструальної кровотечі, дату останньої менструації.Жінка повинна бути готова до питань про перенесені гінекологічні і венеричні захворюваня, кількость пологів і абортів, методи оберігання від вагітності, яким вона користується в даний час, і користувалася раніше. Також питається про наявні захворювання внутрішніх органів, хірургічні операції, шкідливі звички: паління, вживання алкогольних напоїв, наркотиків. Всі ці питання задаються не за ради цікавості, а для полегшення встановлення діагнозу.

Гінекологічений огляд: початок

Після опитування починається безпосередньо сам гінекологічний огляд, який починається з обстеження молочних залоз. Доктор оцінює стан шкіри, соска, лімфатичних вузлів в пахвовії області, обмацує залозу для визначення ущільнень, вузлів, виділень з сосків. 

Дослідження статевих органів проводиться лікарем в положенні жінки на гінекологічному кріслі. Перед оглядом необхідно обов'язково випорожнити сечовий міхур і пряму кишку. Обстеження лікар проводить в стерильних рукавичках.

Починається дослідження з огляду зовнішніх статевих органів: лікар оцінює стан шкіри і слизової оболонки великих і малих статевих губ, клітора і зовнішнього отвору сечовипусканого каналу.

Після доктор приступає до огляду дзеркалами, який має велике значення в діагностиці захворювань піхви і шийки матки. В даний час все частіше жінки користуються індивідуальними наборами для гінекологічного огляду, в який входять серветка, вагінальне дзеркало одноразового використання і шпателі для взяття мазка. Набори продаються в аптеках і дуже зручні для використання. Процедура огляду гінекологічним дзеркалом може бути дещо неприємною, але не болісною. Дзеркало вводиться в піхву в зімкнутому стан, а потім його стулки розкривають і фіксують за допомогою замка. При цьому, добре доступними огляду стають: стінки піхви і вагінальна частина шийки матки. Лікарка оцінює стан слизової оболонки піхви, характер виділень, визначається величина і форма шийки матки, зовнішнього отвору шийкового каналу.

Після огляду, яак правило, беруться мазки:

1.Гінекологічний мазок – це мазок на мікрофлору (один з основних); береться за наявності виділень з піхви і вагінального свербіння. Перевага його – швидкість і відносна простота виконання; недолік – мала інформативність.

2. Бактеріологічний посів – мазок з піхви «висівають» в живильне середовище, де мікрофлора «вирощується». Це полегшує виявлення збудника і дає можливість визначити його чутливість до лікарських препаратів.

3. Аналіз ПЦР – ДНК виявляє навіть одиничні клітини бактерій або вірусів. Вони визначаються навіть в тих випадках, коли іншими методами (імунологічними, бактеріологічними або мікроскопічними) це зробити неможливо. Так проводиться діагностика «прихованих» інфекцій.

4. Аналіз крові на інфекції ІФА. Його основна перевага – можливість визначення інфекцій і прослідити динаміку перебігу процесу, на який вказує рівень антитіл, визначуваних в сироватці венозної крові. ІФА може проводитися кілька разів, що дозволяє оцінити ефект лікування або зміни Вашого стану.

5.Цитологичне дослідження - Обов'язковий етап діагностики патології шийки матки. Навіть якщо нічого не турбує, і неозброєним оком шийка матки здається незміненою, жінка повинна регулярно (щороку) проходити цитологічне дослідження зіскоб шийки матки. Цитологія – це наука про клітину. При цитологічному дослідженні вивчають особливості будови клітин поверхні шийки матки. Це дослідження проводиться з метою ранньої діагностики онкологічних захворювань шийки матки. Мазок береться спеціальним шпателем з шєєчного каналу, потім забарвлюється і оглядається під мікроскопом, вишукуючи атипові клітки, які з'являються у жінок із злоякісними переродженням шийки матки ще до появи змін слизистої оболонки шийки матки.

Діагноз цитолога може, звучати так:

  • I тип – не зміненний епітелій.
  • I а тип – запальний процес.
  • II b тип – проліферація, метаплазія, гіперкератоз.
  • III a тип – легка дисплазія эпітелія на фоні доброякісних процесів.
  • III b тип – виражена дисплазія шийкового епителію на фоні доброякісних процесів.
  • IV тип – підозра на злоякісний процес, можливість розвитку рака шийки матки.
  • V тип – рак.
  • VI тип – мазок неінформативний (матеріал взятий не правильно).

При отриманні мазків II-III b типів жінці призначається додаткове обстеження і лікування, якщо отриманий мазок IV-V типів, пацієнтка прямує до лікарів онкологів. При отриманні неінформативного результату мазок повторюється.

Після взяття мазків дзеркало виводиться з піхви, і лікар приступає до ручного вагінального дослідження. Дослідження проводиться таким чином: вказівним і великим пальцями лівої руки доктор розводить малі статеві губи жінки, а середній і вказівні пальці правої руки вводить в її піхву. Потім ліва рука доктора перемішається на живіт пацієнтці і акуратно на нього натискає на зустріч пальцям, введеним в піхву. В такий спосіб лікар обмацує спочатку матку, визначає її величину, положення, нахил, щільність, болісність, потім яєчники. При прощупуванні яєчників лікар сильніше натискає на передню стінку живота, оскільки яєчники маленькі і розташовані глибше, жінка може відчути невеликий дискомфорт в цій частині дослідження. Ручне вагінальне дослідження утруднене при ожирінні, напруга пацієнтки, в результаті болю при запаленні статтевих органів або боязні самого огляду.

Якщо ти здорова, звичайне щорічний гінекологічний огляд не заподіє біль. Ти з лікарем повинна встановити порядок дій, який дозволив би тобі розслабитися. Чим більше ти напружуєшся, тим сильніше стискуються твої м'язи, ти протидієш собі самій.