Медицинский центр Мавекс Медицина

Напрямки

Статті

Цікаві новини

Всі цікаві новини

Вузловий зоб

 
Вузловий зоб - збірне клінічне поняття, що об'єднує різні за морфологією об'ємні утворення щитовидної залози (ЩЗ), які виявляються за допомогою пальпації і візуалізуючих інструментальних методів діагностики (найчастіше - ультразвукового дослідження - УЗД). Під терміном «вузол» в клінічній практиці мається на увазі утворення в щитовидній залозі будь-якого розміру, що має капсулу, яке визначається пальпаторно, або за допомогою УЗД.

            вузловий зоб - узловой зоб

 
Якими бувають вузли щитовидної залози?

Оскільки вузловий зоб - це попередній діагноз, як я вже писала вище, то щоб поставити точний діагноз, потрібно знати, чим є цей вузол. Нижче я привела 7 захворювань щитовидної залози, які можуть виглядати як вузловий зоб.
 
1. Вузловий еутиреоїдний колоїдний зоб. Зустрічається майже в 90% випадків. Він може бути різною мірою проліферації.

2. Аденоми з А і В клітин. Найбільш часті фолікулярна і папілярна аденоми.

3. Вогнищева форма АІТ (аутоімунного тиреоїдиту).

4. Вогнищева форма фіброзного тиреоїдиту.

5. Вогнищева форма підгострого тиреоїдиту.

6. Рак щитовидної залози.

7. Кісти щитовидної залози, які можуть бути простими і складними.

Прояви вузлового зобу

Так як вузловий колоїдний еутиреоїдний зоб - найбільш частий прояв вузлового зобу , то мова піде саме про нього. Симптоми інших захворювань , при яких виникають схожі вузлові утворення , ви можете дізнатися з моїх минулих чи майбутніх статей .

Отже, як правило , при вузловому колоїдному зобі симптомів не виникає. В основному турбує косметичний дефект в області шиї , її деформація .
Якщо з'являється біль , то це вже ознака починаються ускладнень , таких як швидке зростання вузла , пов'язаний , як правило , із зростанням ракової пухлини щитовидної залози , поява запалення або крововиливу у вузол .

При особливо великих розмірах вузлового зобу щитовидної залози можуть виникнути порушення ковтання при стисненні стравоходу або дихання при стисненні трахеї.

Вузловий зоб - досить часте захворювання, а особливо у жінок. Крім естетичного дефекту, спостерігаються й інші проблеми, про них - у моїй статті «вузловий зоб».

Як діагностурється вузловой зоб?

Більшість людей не може самостійно виявити вузловий зоб, так як вузли нелегко намацати, і зазвичай у хворих не проявляється ніяких симптомів. Лікар може виявити вузол на щитовидній залозі зрізі КТ або ультразвуковому обстеженні, що проводяться з інших причин. Лікар проведе фізичне обстеженні і запитає вас про наявність симптомів або зміні самопочуття.

Ви можете здати аналізи, щоб дізнатися, як функціонує ваша щитовидна залоза і переконатися, що вузли не злоякісні. Аналізи можуть бути наступними:

 
  • Аналіз крові для перевірки рівня тиреоїдного гормону в організмі.
  • Знімок щитовидної залози з використанням радіоактивного матеріалу і відеокамери, щоб побачити, наскільки добре функціонує щитовидна залоза. Це робиться в тому випадку, якщо рівень тиреоїдного гормону занадто високий.
  • Ультразвукове обстеження щитовидної залози, щоб побачити кількість і розмір вузлів, або біопсія для перевірки якості вузлів.

Яке лікування вузлового зобу?

 
Якщо вузли не злоякісні і не заподіюють неспокою , лікар може уважно обстежити їх.
Якщо вузловий зоб призводить до гіпертиреоз , лікар може виписати вам радіоактивний йод , що зазвичай має форму рідини для ковтання. Лікар також може призначити вам медикаментозне лікування ( протизобні таблетки) , щоб уповільнити вироблення гормону . Перш , ніж приступити до лікування за допомогою радіоактивного йоду , необхідно нормалізувати рівень тиреоїдного гормону.
Якщо вузол злоякісний або великий і викликає складності при ковтанні і диханні , необхідно видалити його хірургічним шляхом. Вам також може знадобитися лікування за допомогою радіоактивного йоду , щоб зруйнувати залишилися ракові клітини. Після операції вам доведеться приймати тиреоїдні ліки протягом всієї решти життя .