Медицинский центр Мавекс Медицина

Напрямки

Статті

Цікаві новини

Всі цікаві новини

Хламідіоз

Х л а м і д і о з - інфекційне захворювання що передається статевим шляхом, викликається хламідіями (Chlamydia trachomatis). Хламідії - дрібні нерухомі внутрішньоклітинні мікроорганізми.


Шляхи зараження:

  • Статевим шляхом, у тому числі при орально-генітальних та анально-генітальних контактах;
  • Немовля заражається при проходженні пологовими шляхами
  • Внутрішньоутробне інфікування (хламідії потрапляють в навколоплідні води);
  • Через предмети особистої гігієни, білизну та ін Відбувається дуже рідко.


Інкубаційний (прихований період) після зараження триває, в середньому, 10 - 14 днів. За цей час хламідії накопичуються в такій кількості, що його їх можна виявити лабораторним шляхом.

 

 
Клінічні прояви захворювання виникають близько в 10-20% випадків зараження хламідією. В інших випадках захворювання протікає безсимптомно і є бомбою уповільненої дії протягом декількох місяців, а часом і років.

 


Симптоми хламідіозу у жінок:

У жінок хламідіоз проявляється такими симптомами:

  • слизові або слизово-гнійні виділення з піхви , які можуть відрізнятися від нормальних виділень жовтуватим відтінком або запахом ;
  • несильний біль в області внутрішніх і зовнішніх статевих органів , печія і свербіж ( також і при сечовипусканні ) ;
  • біль в області малого таза , міжменструальні кровотечі , посилення болю перед менструацією ;
  • може спостерігатися легка температура і загальна слабкість - симптоми інтоксикації. Уражаються маткові труби і слизова матки , що може призвести до безпліддя , гінекологічних захворювань матки , шийки матки , придатків .


Симптоми хламідіозу у чоловіків:

У чоловіків хламідіоз проявляється спочатку , найчастіше , як легке хронічне запалення сечовипускального каналу - уретрит , який може тривати не менше декількох місяців. Також , можуть з'явитися виділення з сечовипускного каналу склоподібного характеру , частіше вранці . Свербіж і печія можуть відзначатися при сечовипусканні. Можуть виявлятися болем різного характеру , в основному несильні : в мошонці , в яєчках , в сечівнику , в попереку. Температура може підвищитися - до 37 градусів , відчуття слабкості - наслідок інтоксикації.

 
Також хламідіоз може проявлятися помутнінням сечі і наявністю в ній гнійних ниток. У деяких випадках спостерігаються кров'янисті виділення при сім'явиверженні або в кінці сечопускання. А також у чоловіків хламідії викликають порушення еректильної функції, простатит.
У представників обох статей хламідіоз може стати причиною уретриту, пієлонефриту, перитоніту та іншого.

 


Діагностика хламідіозу:

Підтвердити наявність хламідіозу можуть тільки лабораторні дослідження. матеріалом для дослідження є зішкріб (Не мазок), сеча, кров. Загальний мазок може тільки показати запальний процес, але для виявлення хламідіозу він не інформативний.

З доступних методів найбільш ефективними є:

- ПЛР (полімеразна ланцюгова реакція) висока точність , але є ймовірність брехливопозитивного результату , його перевіряють за допомогою іншого методу дослідження;
- РІФ (реакція імунофлюоресценції ) хламідії світяться в матеріалі , обробленому певною речовиною ;
- ІФА (імуноферментний аналіз) пошук в матеріалі антитіл до хламідій ;
- Посів на хламідії дозволяє визначити точно вид паразитуючих хламідій і спосіб лікування ;
- Експрес ДНК - діагностика .

Якщо у одного партнера виявили хламідіоз , то другий проходить обов'язкове обстеження.
Так як хламідіоз дуже важко розпізнати. Діагностику та лікування хламідіозу необхідно проводити тільки під наглядом кваліфікованого лікаря в умовах спеціалізованого медичного центру .


Профілактика зараження:

 
Обов'язкове використання презервативів при зміні статевого партнера в поєднанні з використанням дезінфікуючих речовин ("Мірамістин", "Інтим-спрей" та інші). Після зміни статевого партнера, якщо не використовувалися засоби контрацепції, навіть за відсутності проявів необхідно пройти обстеження через 3 тижні.

При своєчасному зверненні до лікаря в нашому медичному центрі Ви можете вилікувати захворювання, що передаються статевим шляхом, за 10 - 30 днів. Медичний центр «Мавекс-медицина» надасть Вам можливість обследоватся у висококваліфікованих фахівців і в той же день пройти необхідну діагностику. Наші фахівці допоможуть підібрати індивідуальне лікування хламідіозу.