Медицинский центр Мавекс Медицина

Напрямки

Статті

Цікаві новини

Всі цікаві новини

Гонорея

Гонорея (захворювання називають ще трипер, тріпер, перелой) - інфекційне захворювання, що викликається грамнегативних диплококком - гонококком, Передана статевим шляхом і характеризується ураженням слизових оболонок сечостатевих органів. Відноситься до венеричних захворювань.

 
Рідше зустрічається запалення прямої кишки і глотки (інфікування в результаті анального і орального сексу). Гонококки також можуть вразити кон'юнктиву (в даному випадку захворювання називається бленнореей). У деяких випадку гонококковая інфекція може поширитися на інші частини тіла, такі як суглоби, шкіра, серце і кров. Хвора гонореєю жінка може заразити свою дитину під час пологів. У новонароджених гонококи можуть викликати менінгіт, сепсис, арттрит, бленорею.

Розвиток гонореї

Інкубаційний період складає від 2-х до 10 днів. Але можливе подовження інкубаційного періоду до 15-30 днів і більше або гонорея відразу може переходити в прихований перебіг. Інкубаційний період може подовжуватися при прийомі сульфаніламідів або антибактеріальних препаратів для лікування інших хвороб, (наприклад, застуда) або якщо хворий займається самолікуванням.

Симптоми гонореї

Гонорея характеризується ураженням слизової сечостатевих органів, у чоловіка - уретра (сечівник) у жінки шийка матки і уретра. Гонорея у чоловіків характеризується порушенням сечовипускання, а у жінок запаленням шийки матки .

 
Протікає гонорея у чоловіків і жінок по-різному, але практично всі пацієнти відзначають різкий біль при сечовипусканні (різі) і рясні виділення зі статевих органів.

Гонорея здатна вражати:

  • статтеві органи
  • очі
  • мигдалики
  • носоглотку
  • пряму кишку

Тому іноді пацієнти поспішають до офтальмолога, лор-лікаря або проктолога. Навіть не підозрюючи про гонорею і необхідність відвідатия лікаря венеролога. Дуже рідко, але якщо запустити гонорею, хвороба може прийняти генералізований характер - коли вражається не тільки один орган, а  весь організм. Гонорея здатна призводити до тяжких системних уражень нервової, дихальної, серцево-судинної систем, вражати суглоби і навіть можливий розвиток гонококкового сепсису.

Класичні симптоми гонореї у чоловіків - білі або жовті, рясні виділення з пеніса. Виділення здатні залишати сліди на нижній білизні. Гонорея у чоловіків при тривалому перебігу здатна проникати в яєчка і придатки яєчка, викликаючи часом незворотні процеси.

Симптоми гонореї у жінки, як правило, відсутні. Але можливі рясні виділення з піхви. Виділення можуть бути водянисті або густі, білого, жовтого або зеленого кольору. Можливй біль внизу живота і «позапланова» кровотеча. Симптоми гонореї у жінок проявляються, як правило, в останні дні місячних.

Діагностика гонореї склається з:

опитування хворого - скарг,
огляду зовнішніх статевих органів,
пальпація статевих органів,
дослідженні простати і сім'яних міхурців ,
дослідження виділень з уретри,
за необхідності дослідження соку простати, сечі, сперми

Лікування гонореї проводить лікаре венеролог.

Ніколи не займайтесь самолікуванням!

Пам'ятайте, що якщо гонорею не лікувати, вона здатна призвести до тяжких ускладнень, приводити до безпліддя, порушення потенції та інших проблем.

 

Контрольні аналізи на гонорею.

Хворого можна вважати вилікуваним, якщо після повноцінного лікування, при повторних 3 кратних лабораторних дослідженнях протягом 2 місяців, гонококи в аналізах не виявляються.

Профилактика гонореї:

Уникати випадкових статевих контактів.
Завжди використовувати презервативи.
При появі перших ознак венеричного захворювання, звернутися до лікаря венеролога.

Якщо вам необхідно отримати консультацію венеролога, здати аналізи на гонорею, перевіритися на інші венеричні захворювання, пройти профілактичне лікування після випадкового зв'язку, звертайтесь в наш медичний центр.