Медицинский центр Мавекс Медицина

Напрямки

Статті

Цікаві новини

Всі цікаві новини

Що таке молочниця (кандидоз)

Кандидоз (молочниця) - одна з різновидів грибкової інфекції, викликається мікроскопічними грибами роду Candida (Candida albicans). Всіх представників даного роду відносять до умовно-патогенних.

Мікроорганізми роду Кандіда входять до складу нормальної мікрофлори рота , піхви і товстої кишки більшості здорових людей. Захворювання обумовлене не просто наявністю грибів роду Candida , а їх розмноженням у великій кількості , та / або попаданням більш патогенних штамів гриба.

Кандидоз не належить до венеричних хвороб і розглядається разом з ними за схожої клінічної картини. Так , в деяких випадках захворювання передається статевим шляхом , і фахівці визнають це . Однак статистика говорить про дуже маленьку кількістіьподібних ситуацій , і частіше зараження йде від жінки до чоловіка . Для захисту від передачі молочниці при сексуальних контактах потрібно використовувати презерватив.

Также редко, но все-таки имеют место случаи, когда кандидоз передается при орально-генитальных контактах.

 
Відбувається це з тієї причини, що деякі люди є носіями грибів Candida в порожнині рота. З'ясувати, чи належите Ви до цієї групи можна за допомогою спеціальних аналізів і огляду, які проводяться в нашому медичному центрі.

Найбільш поширені випадки зараження молочниці побутовим шляхом. Мікроорганізми, що провокують захворювання, можуть існувати на постільній білизні, в повітрі,  на фруктах і овочах, недостатньо добре вимитих.

 
Фактори, що сприяють розвитку кандидозу:

- Прийом антибіотиків широкого спектру дії

- Ослаблення загального імунітету (через різку зміну клімату, сильного емоційного стресу)

- Вагітність (особливо останні 3 місяці вагітності)

- Цукровий діабет

- ВІЛ-інфекція

- Біль при сечовипусканні

 
 
Всупереч традиційним уявленням, тісна нижня білизна не збільшує ризик кандидозу у жінок.

У жінок при цьому захворюванні звичайно уражається піхва і зовнішні статеві органи, у чоловіків - голівка статевого члена і крайня плоть.

Симптоми кандидозу у жінок:

- Паління і свербіння в області зовнішніх статевих органів

- Білі сирнистий виділення з піхви

- Біль при статевому акті

- Біль при сечовипусканн

Симптоми кандидозу у чоловіків:

- Паління і свербіння в області голівки статевого члена і крайньої плот

- Почервоніння голівки статевого члена і крайньої плоті

- Білий наліт на голівці статевого члена

- Біль при статевому акті

- Біль при сечовипусканні

 

Діагностика кандидозу (молочниці) :

Діагностика базкється на клінічній картині і результатах світлової мікроскопії. Виявлення грибів роду Candida при посіві , методом прямої імунофлюоресценції (ПІФ ) і методом ДНК - діагностики ( ПЛР ) не має діагностичного значення , так як при кандидозі важливо не просто наявність , а кількість грибів роду Candida. У невеликій кількості ці гриби присутні у роті , піхві і товстій кишці більшості здорових людей.

Постановка діагнозу здійснюється після виділення збудників у мокротинні , мазка зі слизової ( рота , очей , геніталій ) , зіскрібків з нігтьових пластин і шкіри. Іноді може знадобитися виділення культури грибів у крові , внутрішньосуглобовії рідині або лікворі ( спинномозкова рідина) , або в тканинах , взятих для біопсії.

Лікування кандидозу (молочниці) :

1 . Усунення причинних факторів і умов , сприятливих для розвитку інфекції.

2 . Санація вогнищ інфекції : видалення нальоту на язиці , статевих органах , шкірі , повне очищення тканин від грибкового нальоту. Якщо це можливо.

3 . Призначення протигрибкових препаратів: ністатину, леворинау, кетоконазолу , флуконазолу , дифлюкана в тих формах ( таблетках , суспензіях , у вигляді внутрішньовенних або внутрішньом'язових вливань ), які найбільш підходять у даній клінічній ситуації.

4 . Раціональна і регулярна гігієна .

5 . Не займайтеся самолікуванням ! При перших же симптомах вам потрібно обов'язково звернутися до терапевта , а пізніше до гінеколога або стоматолога , або іншого фахівця за симптоматичним лікуванням. Прогноз при кандидозному сепсисі дуже серйозний . У всіх інших випадках - сприятливий. Видужання настає досить швидко лікування протікає успішно.
Після початку застосування антимікотичних препаратів навіть можуть зникнути інфільтрати і лакунарні ураження.

Як лікувати молочницю Вам розкажуть наші фахівці !

Профілактика кандидозу (молочниці) :

1 . Регулярне миття продуктів харчування , рук , кип'ятіння і очищення питної води , особиста гігієна , антисептична обробка подряпин , порізів.

2 . Прийом про-і пребіотиків при лікуванні антибіотиками , сульфаніламідами , гормональними препаратами або за наявності інших факторів схильності .

3 . Ретельне дотримання призначень лікаря в післяопераційний період і при налагодженні грудного вигодовування , прийом вітамінів і імуномодуляторів .

Існує маса народних і не медикаментозних методів лікування кандидозу. Але не посилюйте ситуацію самолікуванням , звертайтеся до лікаря , який допоможе вам швидко і якісно вирішити Вашу проблему і уникнути небезпечних ускладнень. І якого ви обов'язково знайдете в нашій приватній клініці.