Медицинский центр Мавекс Медицина

Напрямки

Статті

Цікаві новини

Всі цікаві новини

Що таке папіломавірус?

Папілома вірус - це поширене вірусне захворювання, збудником якого є папілома. Носіями вважається більшість здорових людей, при цьому часто без виражених симптомів, проте в ряді випадків спостерігаються освіти (бородавки, гострокінцеві кондиломи, папіломи) на різних ділянках шкіри, слизових оболонках. Незважаючи на доброякісний характер, деякі з них, залежно від місця розташування, відрізняє ризик розвитку онкологічних захворювань, виключити який допоможе консультація у фахівця.

Вперше вірус папіломи людини (ВПЛ) був виділений в 1964 році, а зараз відомо вже більше 74 типу паповірусов, але тільки деякі з них особливо шкідливі для людини і можуть викликати наступні захворюванні:

  •      Гострокінцеві кондиломи статевих органів у чоловіків і жінок (6 і 11 тип)
  •      Генітальні бородавки і папіломатоз гортані (8, 11, 16, 18, 31, 35 типу)
  •      Контагіозний молюск (6, 8, 11, 16 типу)
  •      Рак шийки матки і піхви - у жінок і рак статевого члена і простати - у чоловіків (16 і 18 тип)

Папіломавіруси - найдрібніші з усіх вірусів з двухланцюгової ДНК і найпростіші по структурі. Ця простота і забезпечує їм таку «живучість»

 
Як хворіють папіломавірусом ?

Інфекція протікає в двох варіантах: « непродуктивний тип » , коли присутність вірусу в організмі ніяк себе не проявляє і часто виявляється випадково , і « продуктивний » , коли вірус активно розмножується в клітинах , викликаючи їх загибель і приводячи до появи ознак захворювання , званого папилломатоз . При цьому з'являються скарги на свербіж у піхві , дискомфорт під час статевого життя , з'являються дрібні розростання і бородавки в області входу в піхву і на шкірі статевих органів. Часто при папіломатозі довго не гояться або повторно виникають ерозії шийки матки , навіть якщо їх правильно лікували і навіть припікали .
 
Зараження вірусом не є захворюванням. За статистикою, тільки один з трьох носіїв папіломавірусу по-справжньому захворює. Між моментом зараження і утворенням злоякісної пухлини проходить, як мінімум, років п'ятнадцять.



Для того щоб присутність папіломавірусу в організмі спровокувало появу злоякісної пухлини, у людини повинна бути знижений так званий протираковий захист, а він слабшає при: 

  •     Часта зміна або наявність декількох статевих партнерів
  •      Раніше початок статевого життя
  •      Запальні процеси шийки матки в пологах або абортах
  •      Супутні інфекції, що передаються статевим шляхом: хламідіоз, уреаплазмос, мікоплазмос
  •      Застосування протизаплідних таблеток
  •      Паління
  •      Недостатність клітинного імунітету (анемія, патологія щитовидної залози, наявність хронічних вогнищ кокковой інфекції - тонзиліт, гайморит, карієс)
  •      Вагітність
  •      Штучне обмеження харчування (дієта), зниження ваги

Також протираковий захист можуть знизити захворювання обміну речовин (цукровий діабет, ожиріння, деякі гормональні захворювання), робота на знос і те, що люди називають «зашлакованністтю» - кава, пиво, чіпси і шоколад замість повноцінного харчування.

 
Як передається вірус папілом ?

Інфекція передається між дорослими статевим шляхом або при прямому чи непрямому контакті, в перукарнях , басейнах , залах манікюру - педикюру. Так само вірус може передаватися від матері до дитини , при проходженні через родові шляхи під час пологів. Є дані за внутрішньоутробне (через плаценту ) зараження плода ВПЛ 6 і 11 типу.

Людина небезпечна для оточуючих як джерело зараження тільки при наявності розростань на шкірі та слизових. Тобто , якщо у пацієнтки виявлений ВПЛ в результаті обстеження , а скарг ніяких немає , то жінка не заразна для свого статевого партнера , членів сім'ї і т. д.

Діагностика папілом

Методи дослідження , що застосовуються гінекологом для виявлення урогенітальних інфекцій , в тому числі ВПЛ :
  1. збір анамнезу - наявність у жінки хронічного запалення статевих органів , безпліддя, невиношування вагітності , патологічне протікання минулих              вагітностей , запалення сечостатевих шляхів у статевого партнера
  2. огляд зовнішніх статевих органів жінки для визначення ознак запалення (набряк , гіперемія ) слизової уретри і вульви , патологічних виділень , кондилом
  3. огляд у дзеркалах для визначення ознак запалення в області слизової піхви і шийки матки , патологічних виділень
  4. бимануальне гінекологічне обстеження - наявність ознак запалення матки і придатків

Вже при огляді гінеколог виявляє наявність симптому ВПЛ - кондилом на слизовій статевих органів. Однак для повноцінного лікування ВПЛ будуть потрібні і інші аналізи:

  • кольпоскопія
  • цитологічне дослідження виділень
  • гістологічні дослідження матеріалу біопсії
  • виявлення вірусу папіломи методом ПЛР (ДНК-аналіз)
  • обстеження імунітету

Лікування папілом і гострих кондилом

При грамотному лікуванні ВПЛ симптоми папіломавірусної інфекції зникають і можуть не турбувати носія багато років. Щоб позбутися симптомів ВПЛ, проводять видалення кондилом та інших його проявів і проводять лікування, що зміцнює іммунітет.

Видалення папілом (кондилом) вимагає:

  •      провести курс лікування проти рецидивів інфекції ВПЛ та лікування супутніх інфекцій
  •      обстежити і лікування статевого партнера
  •      дотримуватися правил безпечного сексу


 
Профілактика ВПЛ , вакцинація проти ВПЛ

На першому місці в профілактиці інфікування вірусом папіломи людини - впорядкування сексуальних контактів. В ідеальному випадку пара повинна користуватися презервативами для запобігання зараження і вступати у відкриті відносини тільки переконавшись , що у обох партнерів відсутні клінічні ознаки і носійство папіломавірусної інфекції. У деяких країнах широко проводиться вакцинація у осіб , що ще не живуть статевим життям.

У даном випадку самолікування може обернутися проти Вас самих з цього приводу доцільно буде звернутися до фахівця , який зможе Вам допомогти у вирішенні  проблем і питань, що виникли.
 
Висококваліфікованого фахівця можна знайти в нашій клініці. Де Вам із задоволенням нададуть допомогу .