Шашлик – як не зашкодити здоров'ю ?
Шашлик – як не зашкодити здоров'ю ?
Наближається самий «шашличний» час року – травневі свята! Шашлик – символ травневих свят,як не нашкодити здоров'ю на весняному пікніку?
Соковите м'ясо, приготоване на вогні, алкогольні напої і хороша компанія допомагають відволіктися від повсякденних турбот і отримати позитивні емоції.Але всі ці задоволення можуть бути перекреслені, якщо ви забудете про почуття міри і правила безпеки.Велике значення має, як і з чим ви їсте шашлик. Це блюдо – не частий гість у нашому раціоні, тому якщо шашлик правильно приготований і вживається в розумній кількості, то не повинен нашкодити здоров'ю.
Щоб зберегти здоров'я собі та своїм близьким, можна зробити наступні заходи:
Запобігти крапання жиру на вугілля. Коли жир капає на вугілля, він згоряє, дим піднімається вгору обволікаючи м'ясо. Цей дим містить велику кількість поліциклічних ароматичних вуглеводнів з частково спалених жирів, а обгорілі вуглеводи несуть шкоду для організму.
Обирайте пісне м'ясо. Чим більше сала і жирового прошарку в шматку м'яса, тим більше утворюється концерагенов.
Виключіть попадання відкритого вогню на продукт.Перевертайте частіше шампури , щоб зменшити температурний вплив
Щоб захиститися від канцерогенів, маринуйте м'ясо в кислому розчині. Це може бути оцет, кефір, вино, гранатовий сік і багато іншого, що володіє підвищеною кислотністю. М'ясо, ретельно вимочене в маринаді, вбере в себе корисні речовини. Крім того, маринад нейтралізує мікроби, які бояться кислого середовища
Свіже м'ясо, яке не було заморожеване, готується швидше. Це дозволить скоротити утворенню канцерогену до 95%
Кращою закускою для шашликів є свіжі овочі та зелень. Однак не варто закушувати м'ясо помідорами: в них містяться речовини, здатні загальмувати переварювання білка. Не підходять в якості закуски крохмалисті і вуглеводні продукти (картопля, хліб, кукурудза). Також не змішуйте шашлик з ковбасою, нарізками, шпротами і не запивайте газованою водою.
Оптимальна порція шашлику – 200 грамів. Найбільш підходящим алкогольним напоєм під це блюдо вважається сухе червоне вино. Після закінчення шашликового застілля варто випити трав'яний чай. Це сприяє шлункової секреції.
Ми не говоримо, що шашлик вкрай шкідливий, і варто відмовитися від нього. Але ми рекомендуємо не вживати ласощі дуже часто, щоб не спровокувати утворення різного роду ускладнень. Також не забувайте про методи зменшення утворення шкідливих речовин і будьте здорові! |