Як цукор впливає на зовнішність?
Цукор у великих кількостях шкідливий – це відомо всім. Захоплення солодким, та ще й жирним– це пряма дорога до зайвої ваги, а там і до ожиріння. Зайві кілограми змушують всі органи: серце, шлунок, суглоби та інші – працювати з перевантаженням, і вони починають давати збої.
Але виявляється, що надмірне вживання цукру позначається і на зовнішності, а конкретніше – на шкірі: вона втрачає пружність, покривається передчасними зморшками, жовтіє і старіє раніше терміну. До того ж на ній з'являються прищі і вугри.
Чому наша шкіра старіє від цукру
Головний винуватець передчасного старіння шкіри – гликирование білків – хімічний процес, що полягає в реакції вуглеводів з аміногрупами, що входять до складу білків. В результаті утворюється речовина – пізній продукт глюкурування (ППГ). Саме він викликає старіння. Пружність шкірі надають волокна колагену і еластину. ППГ склеюється з ними, і вони стають жорсткими, руйнуються, а відновлення колагену сповільнюється. Крім того, гликирование призводить до того, що колагенові волокна, властиві молодій шкірі, замінюються на колаген, характерний для зрілої шкіри.
Гликирование поряд з окисленням – це головні вороги, які забирають нашу молодість і красу.
Надлишки цукру в організмі викликають зневоднення. А коли шкірі постійно бракує рідини, вона стає сухою, покривається зморшками і швидко старіє.
Надлишок солодкого в раціоні може викликати дисбактеріоз кишечника, що відіб'ється на шкірі у вигляді її подразнення, прищів, вугрів, блідого кольору обличчя.
Ті, хто захоплюється солодощами, зазвичай замінюють ними такі корисні продукти, овочі, фрукти, горіхи, а значить, недоотримують необхідні для краси і молодості вітаміни, мікро - і макроелементи, клітковину.
Треба відмовлятися від цукру?
Здавалося б, ворог краси і молодості знайдений – це цукор, «солодка смерть». Варто тільки повністю від нього відмовитися – і ваша шкіра буде гладкою, пружною і сяючою. Саме це пропонують численні джерела в інтернеті.
Але не варто поспішати. Справа в тому, що цукор є основним джерелом енергії для організму – і це його головна функція. Крім того, він:
активізує процеси мозкового кровообігу;
допомагає роботі селезінки;
захищає печінку від токсичних продуктів;
знижує ймовірність розвитку артритів і тромбозів;
підвищує рівень дофаміну – гормону радості.
Загалом, цукор необхідний для нормальної життєдіяльності. тому, скільки його вживати, щоб не нашкодити собі?
Скільки ложок класти в чай?
У день доросла здорова людина може з'їдати 50-60 г цукру. Це 10 чайних ложечок. Для літніх людей ця норма нижче – близько 40 г.
Але треба врахувати, що цукор є в дуже багатьох продуктах, причому тих, які ми їмо щодня, і цей «прихований» цукор теж треба враховувати, коли кладеш в чашку чергові дві ложечки з гіркою.
Зрозуміло, що цукор присутній у випічці, ягодах і фруктах, деяких овочах, газованій воді (в ній, до речі, його чимало), йогуртах. Його додають також в пластівці, майонез, кетчуп і навіть в ковбасу і сосиски.
Пам'ятаючи про «прихований» цукор, може варто звикнути до несладкого чаю і кави? Вибір за вами.
Коли здаєти аналізи крові — перевірте свій рівень цукру в крові
Обстеження можете проходити у нас висококваліфікованих фахівців в «Мавекс-Медицина» за адресою
м. Чернівці, вул. Шкільна 6, каб.16 ( у приміщенні поліклініки ) біля Турецького мосту.
Працюємо з понеділка по п'ятницю з 9.00 до 19.00., в суботу з 9.00 до 12.00. Запис на прийом до лікаря за телефонами, вказаними на сайті.
Завжди готові прийти Вам на допомогу. |