НапрямкиСтаттіЦікаві новиниВсі цікаві новини |
Цілюща сила спецій. Це цікаво.
Спеції діють як потужні антибіотики, засоби для розрідження крові, протиракові агенти, протизапальні фактори, регулятори інсуліну і антиоксиданти. Трави і спеції, що регулярно додаються в їжу в малих дозах, є унікальними стимуляторами здоров'я.
Імбир.
Запалення є ймовірною причиною хвороб серця, інсульту, раку, хвороби Альцгеймера і артриту: діючі речовини імбиру (гингероли) зменшують болі і діють як інгібітори ЦОГ-2 (циклооксигенази), так само, як протиартритні препарати, наприклад, целебрекс. Крім того, гингероли, подібно до аспірину, розріджують кров, що корисно при захворюваннях серця.
Орегано
Використовується з давніх часів для боротьби з інфекціями. Масло орегано настільки ж ефективно, як і антибіотик ванкоміцин, при лікуванні стафілококових інфекцій. Крім того, воно знищує грибкові інфекції.
Добова доза олії орегано, змішаного з маслом пажитника, кмину і насіння гарбуза, знижує артеріальний тиск, покращує вміст цукру в крові та чутливість до інсуліну у хворих на діабет. Люди, які приймають орегано в їжу в невеликих розумних кількостях, можуть отримати додатковий протипаразитарний і анти-діабетичний захист.
Куркума
У жовтій куркумі — спеції, яка входить до складу порошку каррі, — міститься висока концентрація потужного антиоксиданту куркумину. Згідно з останніми дослідженнями, куркумін допомагає придушувати рак. При дослідах in vitro (у пробірці), 80% злоякісних клітин раку простати самоуничтожались під впливом куркумину.
Додатковий ефект: за рахунок зменшення запальної активності, куркумін зменшує набряк суглобів і прогресуюче пошкодження головного мозку. У дослідженні Каліфорнійського університету добавки невеликих доз куркумину в корм мишей із хворобою Альцгеймера зменшили вміст s-бляшок в мозку мишей на 50%.
Кориця
Додавання кориці в їжу, особливо в солодкі страви, допомагає контролювати сплески цукру в крові. Кориця допомагає нормалізувати рівень цукру в крові, підвищуючи чутливість до інсуліну.
Таким чином, додаючи корицю в їжу в невеликих кількостях — наприклад, посипаючи їй десерти, — ви робите роботу інсуліну більш ефективною. Гвоздика, куркума і лавровий лист також володіють такою дією, але більш слабкою. Таким чином, ви можете уникнути підвищення рівня цукру та інсуліну в крові, і тим самим запобігти діабету.
Найсильніші спеції.
Найсильніші антибіотики. Найсильнішими вбивцями 30 видів бактерій, за даними дослідників , виявилися (в порядку убування) цибуля, часник, ямайський перець, майоран, чебрець, естрагон, кмин, гвоздика, лавровий лист і кайенский перець.
Найсильніші антиоксиданти. Цей список очолюють орегано, чебрець, шавлія лікарська, кмин, розмарин, шафран, куркума, мускатний горіх, імбир, кардамон, коріандр (кінза), базилік естрагон. Дослідники з Каліфорнійського Університету (Девіс), вважають, що за антиоксидантної активності чебрець подібний вітаміну Е.
Сушені спеції або свіжі? Сушені і свіжі спеції за своїми властивостями аналогічні.. |